Η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα!


Δεν κατάφερε τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να γλυτώσει το …πικρό ποτήρι της διαπραγμάτευσης με την τρόϊκα και της αξιολόγησης από τους δανειστές, όπως συμφωνήθηκε σήμερα στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, μεθαύριο Τετάρτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόϊκας («τεχνικά κλιμάκια των θεσμών» κατά τα …βαφτίσια της κυβέρνησης) στις Βρυξέλες, ενώ, όπως παραδέχθηκε και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αθήνα για την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με τα απαραίτητα στοιχεία από τα Υπουργεία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ τόνισε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε δόση ή υπο-δόση στήριξης προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρχει μια συμφωνία «για όλο το πρόγραμμα» των μεταρρυθμίσεων και προτού να υπάρξει προχωρημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, με προϋπόθεση πως θα έχουμε μια συμφωνία για όλο το πακέτο και έγκαιρη εφαρμογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, κάτι που έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου. «Δεν ξέρω γιατί χάσαμε δυο εβδομάδες. Οι πραγματικές επαφές δεν έχουν αρχίσει ακόμα» είπε δηκτικά ο Ντάϊσελμπλουμ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παρουσίασε άλλες τρεις μεταρρυθμίσεις, εκτός των αρχικών επτά: α. την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς κανένα πρόστιμο, β. την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή, και γ. τη γνωστή «λοταρία», που είχε προτείνει και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η οποία προβλέπει κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.