Η κυβέρνηση σκοτώνει τις επιχειρήσεις: νέος φόρος 26%!


Σκληρή έκπληξη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, με την οποία επιβάλλεται στις επιχειρήσεις νέος φόρος 26% στις δαπάνες για αγορά από εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ με μικρότερους φόρους από την Ελλάδα, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία!

Ο νέος φόρος, ο οποίος φέρεται να αντίκειται στην ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία περί αποφυγής δασμών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, θα παρακρατείται και θα επιστρέφεται στην επιχείρηση, αν και εφόσον αποδείξει εκ των υστέρων ότι η συναλλαγή ήταν πραγματική!

Μέχρι σήμερα σχετική διάταξη ισχύει μόνο για τις συνδεδεμένες θυγατρικές εταιρίες σε τέτοιες χώρες και όχι οποιαδήποτε άλλη εταιρία των χωρών αυτών.

Ήδη η διοίκηση του ΣΕΒ έχει στείλει επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό
Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με την οποία ζητά την απόσυρση του άρθρου 21 του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση, ενώ αντίστοιχα έντονη ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος τόνισε: «Η επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι απαράδεκτο να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα».

«Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον. Το Υπουργείο Οικονομικών με τη λογική τού «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητά σας» διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες» προσθέτει ο κ. Μίχαλος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.