Η μαστογραφία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο


Κατά 40% μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες 50 έως 69 ετών που κάνουν τακτικές μαστογραφίες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Οι ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Ντάφι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), αξιολόγησαν διάφορα προγράμματα μαστογραφιών. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος των μαστών με μαστογραφία είναι ένα ζωτικό εργαλείο για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και συνεπώς για τη μείωση των θανάτων», δήλωσε ο Στέφεν Ντάφι.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί που πιστεύουν ότι αυτή η αποτελεσματικότητα συστηματικά υπερεκτιμάται και θεωρούν υπερβολική τη νέα εκτίμηση για μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 40%. Όπως υποστηρίζουν, οι μαστογραφίες δεν σώζουν πολλές ζωές, καθώς συχνά αποκαλύπτουν όγκους που αναπτύσσονται αργά και που δεν θα απειλούσαν ποτέ τη ζωή μιας γυναίκας, και συνεπώς η θεραπεία τους είναι μάλλον περιττή.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους και ατέλειες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.