Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σκοτώνει 3,3 εκατ. ανθρώπους το χρόνο


Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3,3 εκατ. ανθρώπων το χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιασθεί έως το 2050, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Παράλληλα, 3,5 εκατ. άνθρωποι επιπλέον πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα σε κλειστούς χώρους, με την καύση ξύλων στα σπίτια και τη γεωργία να ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απʼ ό,τι τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα.

Συνολικά, το 6% όλων των θανάτων στη Γη αποδίδονται στην έκθεση των ανθρώπων σε μη καθαρό αέρα. Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από όσους το AIDS και η ελονοσία μαζί!, ενώ τα τρία τέταρτα περίπου αυτών των θανάτων συμβαίνουν στην Ασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιος Λέλιβελντ του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εκτίμησαν ότι 1,4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στην Κίνα ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 650.000 στην Ινδία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αντίστοιχοι θάνατοι κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 180.000, ενώ στις ΗΠΑ σε 55.000.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.