Η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο


Συγκλονισμένος είναι ολόκληρος ο πλανήτης με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά από τη βύθιση ασφυκτικά φορτωμένου σκάφους όπου επέβαιναν περισσότερα από 700 άτομα. Το δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, στα ανοιχτά της Λιβύης, ανάμεσα από τη Λαμπεντούζα και την Μάλτα.

Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοιάριο ξαφνικά πολλοί επιβαίνοντες μετακινήθηκαν προς τη μία πλευρά, επειδή φοβήθηκαν πως θα εμβολιστούν από παραπλέον εμπορικό πλοίο με αποτέλεσμά το σκάφος να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί, παρασέρνοντας στο θάνατο τους περισσότερους από τους μετανάστες. Επιζών του ναυαγίου, που κατέθεσε στον εισαγγελέα της Κατάνια, είπε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 950 πρόσφυγες.

Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να ζητήσουν άμεσα μέτρα, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εστίασαν στην άμεση σύγκληση της έκτακτης, κοινής συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, με σκοπό να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύμματος. Η σύνοδος διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.