Ιστορική συμφωνία Ιράν και Μεγάλων Δυνάμεων


Μετά από σχεδόν 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων υπογράφηκε σήμερα μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στις 100 σελίδες της συμφωνίας, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde:

α. Περιορίζεται η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου, με την αύξηση του χρόνου εμπλουτισμού από ένα σε δέκα χρόνια.

β. Περιορίζεται η παραγωγή πλουτωνίου, με την τροποποίηση του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, ώστε να μην παράγει πυρηνικό καύσιμο για στρατιωτικούς σκοπούς.
γ. Εντείνονται οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας να μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου ( yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών.

δ. Αίρονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, πιθανόν στις αρχές του 2016 και μετά από την πρώτη επιθεώρηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

ε. Διατηρείται το εμπάργκο στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων για οκτώ χρόνια, εκτός της περίπτωσης που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει συγκεκριμένη άδεια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.