Κάπνισμα, αλκοόλ και καρκίνος στόματος-φάρυγγα πάνε μαζί!


Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα  σε άτομα κάτω των 45χρόνων έχουμε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων του στοματικού καρκίνου θα μπορούσαν  να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ!

Αυτό αναφέρουν επιστημονικές μελέτες για τον στοματικό καρκίνο που πλήττει παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότερο από 310.000 άτομα  (220.000 άνδρες και 90.000 γυναίκες).

«Η παγκόσμια κοινότητα πληρώνει σε ετήσια βάση βαρύ φόρο σε ανθρώπινο δυναμικό από τον καρκίνο του στόματος»  τονίζει  ο Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής στον «Ευαγγελισμό» κ Νικόλαος Παπαδογεωργάκης (φωτογραφία), με αφορμή  την χθεσινή  Παγκόσμια Ημέρα( 27 Ιουλίου) κατά του καρκίνου του στόματος.

Σύμφωνα με τον κ Παπαδογεωργάκη «η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς. Ο καρκίνος του στόματος σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10 – 15% των ασθενών».

Κατά τους επιστήμονες η αιτιοπαθογένεια του στοματικού καρκίνου είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες. Επίσης και με την κακή  στοματική υγιεινή, όπως χαλασμένα ή αιχμηρά δόντια, παλιές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες που τραυματίζουν τα ούλα, τη γλώσσα ή την παρειά.

Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του κάτω χείλους, η κύρια αιτία είναι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο πιθανός ρόλος άλλων παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του στόματος και του στοματοφάρυγγα, όπως των ιών HPV και ιδίως του τύπουHPV 16 βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και είναι βαρείς καπνιστές, έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό» εξηγεί ο κ Παπαδογεωργάκης και προσθέτει «Αντίθετα, όπως αναφέρεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση της εμφάνισης του στοματικού καρκίνου».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.