Καταργείται το πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων – Μειώνονται οι αντικειμενικές


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική διάταξη, με την οποία το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν την τιμή που θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης, γλυτώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόθεν έσχες.

Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων αφού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που παραμένουν αδρανή, λόγω αδυναμίας δικαιολόγησης του πόθεν έσχες.

Παράλληλα, επειδή ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων εξακολουθεί να επιβάλλεται επί των αντικειμενικών αξιών, που σήμερα είναι υψηλότερες των εμπορικών, ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε έγγραφό του προς τη Βουλή αναφέρει ότι συστάθηκε επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με τις νέες αντικειμενικές τιμές να αντανακλούν όσο το δυνατό πιστότερα τις αγοραίες τιμές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.