Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup
για το νέο Μνημόνιο


Χωρίς πρόγραμμα διάσωσης αλλά με capital controls η Ελλάδα έχασε με τη λήξη του Μνημονίου τα 12,7 δισ. που ανέμενε άμεσα από την Ευρώπη και τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ. Έτσι, η χώρα μας ζητά μία νέα συμφωνία για τρίτο Μνημόνιο έως το 2017 με πιο σκληρούς όρους, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, με την προοπτική μίας νέας συμφωνίας που θα φέρει και συνέχιση του ELA. Από τις συζητήσεις στο Eurogroup θα φανεί και αν θα αποφευχθεί ή όχι το σενάριο για bail-in στις τράπεζες και «κούρεμα» καταθέσεων.

Το τρίτο Μνημόνιο για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα φτάσει στα 29,1 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2017. Η αίτηση αφορά 3 χρόνια (12,3 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015, 7,2 δισ. ευρώ για το 2016 και 9,619  δισ. για το 2017). Με αυτά θα καλυφθούν -εάν εγκριθεί η αίτηση- και τα 1,8 δισ. της δόσης αλλά και τα 10,9 δισ. για τις τράπεζες (χωρίς τα οποία ίσως απαιτηθούν λύσεις τύπου Κύπρου).

Τα σχόλια έχουν κλείσει.