Κόντρα Βαρουφάκη με κυβέρνηση και δανειστές για τον ΦΠΑ


Άνω-κάτω κατάφερε να κάνει την κυβέρνηση και τους δανειστές ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τις ιδέες του για διπλό ΦΠΑ (για πληρωμή με μετρητά ή κάρτα) πο οποίες απορρίφθηκαν, επειδή είναι αντίθετες στην ευρωπαίκή νομοθεσία περί ΦΠΑ.

Έτσι, στο τραπέζι πέφτουν νέες ιδέες για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα επίπεδα, όπως π.χ  7,5% για τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία, 15% για τις ΔΕΚΟ, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα εισιτήρια κλπ. και  21% ή 22% για προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο 23%. Παράλληλα, καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου και αναζητείται τρόπος για την επιστροφή του 30% του ΦΠΑ στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών.

Οι πρώτες αντιδράσεις φτάνουν από τους εκπρόσωπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ η βλάβη στον τουρισμό θα είναι μεγάλη. Οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τόνισαν ότι ο νέος ΦΠΑ θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά του τουρισμού μας, και θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας από το επόμενο έτος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.