Λιγότεροι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης


Ξεκίνησε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Capital.gr, η κυβέρνηση αποφάσισε αυστηροποίηση των κριτηρίων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού υπάρχει μνημονιακή δέσμευση ότι το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% φέτος.

Αυτόν τον χειμώνα:

-Η επιδότηση του πετρελαίου διατηρείται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο, άρα το τελικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό γίνεται 0,5 ευρώ ανά λίτρο. Πέρυσι η χειμερινή περίοδος έληξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο και φέτος ξεκινά περίπου στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

-Διατηρείται η ουσιαστική εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθώς εκτιμήθηκε ότι αν επιστρέφαμε στο προηγούμενο καθεστώς του πολύ μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα άνοιγε και πάλι παράθυρο για μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο με πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ως καύσιμο κίνησης.

- Aυστηροποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Το πόσο θα αυστηροποιηθούν είναι αντικείμενο επεξεργασίας στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.