Μέσω Unesco και όχι με δίκη η διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα


«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης με τους τρεις Βρετανούς νομικούς, την Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, τον Τζέφρι Ρόμπερτσον και τον Νόρμαν Πάλμερ, παρόντων του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

«Το να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, λόγω της μακροχρόνιας φιλίας που συνδέει την Ελλάδα με την Μεγάλη Βρετανία. Πιστεύω ότι είναι συνετό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει μία νομική συμβουλή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που γίνονται μέσω της UNESCO. Και είναι συνετό,  το να καθορίσει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα της, μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο» τόνισε από την πλευρά της η κ. Αμάλ Κλούνεϊ στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στην ίδια εφημερίδα ο κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον τόνισε για την άρνηση των Βρετανών να επιστρέψουν τα Μάρμαρα: «Είναι ένας αλαζονικός πολιτιστικός βανδαλισμός εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου να επιμένει το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμο να είναι μοιρασμένο στα δύο! Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο, είναι σημαντικό να επανενωθούν τα Μάρμαρα και να μπορέσουμε να τα δούμε στη θέση που ο Φειδίας τα είχε σκαλίσει».

Προηγήθηκε συνάντηση των τριών Βρετανών δικηγόρων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία του παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την επιστροφή των Μαρμάρων, ενώ ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την κ. Κλούνει και τους κ. Ρόμπερτσον και Πάλμερ για την υποστήριξή τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.