Μεγάλη ζημιά στην ελληνική γεωργία από το εμπάργκο της Ρωσίας


«Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση στις κυρώσεις (της Δύσης). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις. Πιστεύω ο οικονομικός πραγματισμός να υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοινώνοντας σήμερα τις λεπτομέρειες του εμπάργκο, που αποφάσισε χθες ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων των ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Αυστραλίας και Νορβηγίας ως αντίποινα για τις δικές τους κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Ο κ. Μεντβέντεφ άφησε, παράλληλα, ανοικτό το περιθώριο αποκατάστασης της εμπορικής σύγκρουσης και άρσης της απόφασής του, επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση».
Αργά απόψε, ή το αργότερο αύριο, θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του ρωσικού εμπάργκο ανά χώρα. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με συνεχείς επαφές του με τη ρωσική πλευρά, προσπαθεί να μειώσει, όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις στην ελληνική γεωργία, οι οποίες μπορούν να αποβούν εξαιρετικά οδυνηρές.

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία».

Ήδη, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ελλάδα προς τη Ρωσία, με χιλιάδες προϊόντων να βρίσκονται συσκευασμένα στα ψυγεία των συνεταιρισμών, ή φορτωμένα ακόμη και σε φορτηγά-ψυγεία καθ’ οδόν προς τα σύνορα.

Επισημαίνεται ότι το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία (406 εκατ. ευρώ) καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα (168,5 εκατ. ευρώ), με τη Ρωσία και την Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων – μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Τα σχόλια έχουν κλείσει.