Μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το χρόνο το κόστος του ρεύματος


Ετήσια εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην πατρίδα μας από την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το όφελος αυτό θα εκτοξευθεί στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν διασυνδεθεί και η Κρήτη.

Οι εργασίες, που έπρεπε να έχουν ξεκινήσει προς 20ετίας (!), θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και θα ολοκληρωθούν το 2016, με πρώτο προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ. Με την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά μειώνεται το κόστος παραγωγής του, αφού το σημερινό κοστοβόρο σύστημα παραγωγής ρεύματος στα νησιά από πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από το φθηνότερο ρεύμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, που παράγεται από φυσικό αέριο, λιγνίτη, φράγματα κλπ.

Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα κατά την υπογραφή των συμβάσεων της πρώτης φάσης του έργου, στην οποία παρέστησαν ο Υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου (φωτογραφία), ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, στελέχη από εταιρείες παραγωγής ενέργειας και οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας στην Αθήνα, χώρες των οποίων εταιρείες συμμετέχουν στο έργο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.