Με γοργούς ρυθμούς η εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων


Μέχρι τέλους του μήνα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού υποβληθούν έως τον Απρίλιο του 2015 οι προσφορές τους που θα αξιολογηθούν έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Αυτά ανακοίνωσε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο η νομική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Αλεξάνδρα Σδούκου, που πρόσθεσε ότι η πατρίδα μας θα παραχωρήσει σ’ αυτό το διαγωνισμό 20 θαλάσσια οικόπεδα («blocks») για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η κ. Σδούκου τόνισε τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όπως οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, τα πρόσφατα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, το διαφανές και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, η χαμηλή φορολογία (25 %) και η στρατηγική θέση της πατρίδας μας, που αποτελεί όαση ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών ενεργειακών εταιρειών για τον διαγωνισμό, ενώ  παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας, όπως ο αγωγός αερίου ΤΑΡ, η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, η προοπτική κατασκευής νέου σταθμού ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα κ.α.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.