Με Θεσσαλονικιές ρίζες ο φετινός Νομπελίστας Λογοτεχνίας


Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014 τιμήθηκε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Μοδιάνο.

Ο 69χρονος Πατρίκ Μοντιανό τιμήθηκε «για την τέχνη της μνήμης, με την οποία ανακαλεί τα πιο άπιαστα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκαλύπτει τη ζωή-κόσμο στην Κατοχή», καθώς έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γι’ αυτό και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε ως τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Ο Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt. Από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας) και «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης). Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien». Άλλα έργα του: «La place de l’ etoile», «Livret de famille», «Une jeunesse», «De si braves garcons», «Vestiaire de l’ enfance», «Voyage de noces», «Un cirque passe», «Du plus loin de l’ oubli», «Des inconnues», «Paris tendresse».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.