Μυτιλήνη: Ένας μετανάστης
για κάθε οχτώ κατοίκους


Πάνω από 11.000 υπολογίζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη, από τους οποίους εκτιμάται ότι έχουν καταγραφεί περίπου 3.000 προτού αναχωρήσουν με πλοίο για Πειραιά και από εκεί για την Ευρώπη. Κάθε ώρα καταφτάνουν στο νησί εκατοντάδες άνθρωποι από τις ακτές της Τουρκίας.

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί συχνά επεισόδια μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, με κύρια αφορμή την προτεραιότητα που υπάρχει στην επιβίβαση και τη μεταφορά τους στον Πειραιά και την Καβάλα.. Τουλάχιστον 2.492 λαθρομετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό Σώμα σε 70 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιδέα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Η Μέρκελ ζήτησε, παράλληλα, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.