Μόνη η Ελλάδα! Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία δεν μας ακολουθούν…


Απέτυχε, πριν καν εκδηλωθεί, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για κοινές πρωτοβουλίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου σχετικά με το χρέος. Ισπανία και Πορτογαλία έστειλαν πολύ αυστηρά μηνύματα στην Ελλάδα, καλώντας την να ξεχάσει κάθε πιθανότητα για ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για το χρέος, καθώς και να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου (φωτογραφία), μιλώντας στη Βουλή της πατρίδας του.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα, ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργίας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τέλος, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ: «Σέβομαι απολύτως το αποτέλεσμα των εκλογών και εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει… Λευκωσία και Αθήνα έχουν διαφορετική προσέγγιση στα θέματα οικονομικής πολιτικής… Με την εφαρμογή του προγράμματος έχουμε δημιουργήσει τις προοπτικές και ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια αυτή».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.