Μόνο με πρόγραμμα η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με ευρώ


1,1 τρισ. ευρώ θα διαθέσει για 18 μήνες, από την 1η Μαρτίου 2015 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – QE) ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.


Αυτό το ιλιγγιώδες ποσό θα κατανέμεται μηνιαία και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μέλη της ΕΚΤ θα μπορούν να εισπράττουν μέχρι 60 δισ. ευρώ το μήνα έναντι ομολόγων.

Στη σημαντική αυτή ευεργετική εξέλιξη η Ελλάδα μπορεί να υπαχθεί από τον Ιούλιο και υπό όρους, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι, «θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ».

«Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή. Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται. Από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση στην Ελλάδα ο κ. Ντράγκι.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.