Νέα έρευνα: κόψτε το κάπνισμα απότομα και όχι σταδιακά


Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, είναι να το κάνει απότομα και όχι σιγά σιγά. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο σταδιακά, μειώνοντας λίγο-λίγο τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν, έχουν λιγότερες πιθανότητες να το κόψουν τελικά, σε σχέση με όσους το «κόβουν μαχαίρι».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Νικολά Λίντσον-Χόουλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», πραγματοποίησαν δοκιμή με περίπου 700 άτομα που ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα μέλη της πρώτης έκοψαν το κάπνισμα απότομα, ενώ της δεύτερης μείωναν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους επί δύο εβδομάδες. Και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια υποστήριξη. Ένα μήνα μετά, το 49% από όσους το είχαν κόψει απότομα συνέχισαν να μην καπνίζουν, κάτι που κατάφερε το 39% από όσους το είχαν κόψει βαθμιαία. Η δρ Νικολά Λίντσον-Χόουλι επεσήμανε ότι αν κάποιος έχει πάρει απόφαση να  κόψει τελείως το κάπνισμα, τότε θα είναι καλύτερα να το κάνει απότομα και όχι σταδιακά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.