Νίκος Φίλης: Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε χθες και σήμερα ότι, χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα δεν θα πληρώσει τη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ. Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 είπε: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε που θα αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα, τότε δεν θα πάρουν χρήματα».

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters επικαλείται κυβερνητική πηγή και υποστηρίζει ότι μετά την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ που έδειχνε αδυναμία πληρωμής αλλά και τις δηλώσεις του κ. Φίλη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ελληνικής χρεωκοπίας στις 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει είτε την επιστροφή του 1,28 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ τα οποία κατέβαλε από λάθος (!) η κυβέρνηση, είτε την απόδοση στη χώρα των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ή ακόμη και την καταβολή της δόσης ύψους 7,2 δισ., προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε θέση αδυναμίας πληρωμής. Όμως, είναι γνωστό ότι και τις τρεις αυτές προτάσεις οι δανειστές αποδέχονται μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση (5η κατά σειρά) του Μνημονίου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.