Νεκρός ο “δήμιος” Μπρούνερ
της Θεσσαλονίκης


Ο Άλοϊς Μπρούνερ, διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης και βασικός υπεύθυνος για τις μεταγωγές και το θάνατο περίπου 130.000 Εβραίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Αυστρία, έχει πιθανότατα πεθάνει πριν λίγα χρόνια στη Συρία και είναι θαμμένος κοντά στη Δαμασκό.

Αυτό ανακοίνωσε ο Εφραίμ Ζούροφ, Διευθυντής του Κέντρου Σίμον Βίσενταλ κι ερευνητής ναζιστών εγκληματιών, που δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με μια επίσημη νεκροψία, ωστόσο είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι έτσι».

Σύμφωνα με τον Ζούροφ, ο Μπρούνερ δεν είχε μετανοήσει για τα εγκλήματά του. Ήταν το «δεξί χέρι» του Άντολφ Άιχμαν, του εμπνευστή της ολοκληρωτικής εξόντωσης όλων των Εβραίων της Ευρώπης από το χιτλερικό καθεστώς. Ο Μπρούνερ έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1943, για να συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης κι εκτοπισμού όλων των Εβραίων της πόλης.

Σε συνέντευξή του το 1985 στο γερμανικό περιοδικό Bunte είχε δηλώσει πως «η μόνη του λύπη ήταν ότι δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους», ενώ δυο χρόνια, μετά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun Times του Σικάγο, δήλωσε πως «οι Εβραίοι άξιζαν το θάνατο, διότι οι Εβραίοι είναι οι εκπρόσωποι του Διαβόλου και ο απόπατος της κοινωνίας. Δεν μετανοώ για τίποτε και ευχαρίστως θα επαναλάμβανα τις πράξεις μου».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.