Ξανάσπασε ο «τσαμπουκάς» μας: η Αθήνα πλήρωσε τα 448 εκατ. προς το ΔΝΤ


Παρά τους λεονταρισμούς πρωτοκλασσάτων Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η Ελλάδα πλήρωσε και σήμερα το ΔΝΤ, καταβάλλοντας την οφειλόμενη δόση των 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο του 2010.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι CNBC, για να γίνει η πληρωμή, η Ελλάδα πούλησε πάνω από ένα δισ. ευρώ σε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια χθες, Μ. Τετάρτη, με απόδοση 2,97%. Όμως, επειδή καμιά ξένη τράπεζα δεν εμφανίστηκε, όλο το ποσό καλύφθηκε από τις ελληνικές τράπεζες και την Τράπεζ της Ελλάδος, «ξεζουμίοντας» την όποια ρευστότητα υπήρχε στο τραπεζικό σύστημα.

Το CNBC προσθέτει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δόσεις στις επόμενες εβδομάδες. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Mark Melatos ανέφερε στο κανάλι: «Η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει. Το μοναδικό ερώτημα είναι το πότε. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος των διεθνών αγορών συμφωνεί σε αυτό».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι να υπάρξει μία πρώτη έστω πολιτική συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24 Απριλίου που θα επιτρέψει την τμηματική εκταμίευση δόσεων,παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την συνολική συμφωνία του Ιουνίου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν δεν λάβει η Ελλάδα μέρος της δόσης στα τέλη Απριλίου, δεν υπάρχει τρόπος η ελληνική κυβέρνηση να τα καταφέρει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.