«Ξαφνικό θάνατο» μισθών, συντάξεων και δαπανών πρότεινε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup!


Τα 30 από 60 λεπτά, που διήρκεσε το χθεσνιό Eurogroup, αγόρευε ο Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας στους ομολόγους του νέες προτάσεος. Όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, πρότεινε ξαφνικές περικοπές σε όλες τις κρατικές δαπάνες, χωρίς να εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, αν προβλέπεται να εμφανιστεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2016.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την πρότασή του ως εξής:

- «Οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μάς έφεραν 0,5% του ΑΕΠ κοντά στις θέσεις των θεσμών. Αυτή η διαφορά, αυτό το κενό του μισό τοις εκατό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας».

- «Μια από τις μεγάλες αγωνίες που φυσιολογικά έχουν οι εταίροι μας είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι αναγκαστικά η δική μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο γενικότερα, ίσως κάποια στιγμή πάλι επιτρέψει τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη δημιουργία, αντί πλεονασμάτων, πρωτογενών ελλειμμάτων. Σε αυτό το σημείο μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας μαζί τους και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση».

- «Προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο Οικονομικών».

- «Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο, στην περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου».

- «Να υπάρχει, αν θέλετε, ένα σύστημα το οποίο να μη περνάει μέσα από την πολιτική διαδικασία, που να εγγυάται ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου, δεν θα περάσει σε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.