Ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης


Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ανοίγει σήμερα τις πόρτες της με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 7.000 εκθέτες από 100 χώρες και αναμένεται να την επισκφθούν πάνω από 300.000 βιβλιόφιλοι, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση μετέχει η Ελλάδα με το Περίπτερο «Βιβλία και ιδέες». Σκοπός του Ελληνικού Περιπτέρου είναι να προβάλει νέους δημιουργούς και να συμβάλει στην οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές κοινό. Το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνει θεματικές εκθέσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις, προβολές και εργαστήρια εικονογράφησης, ενώ δίνει έμφαση στην προβολή της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015), καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων «Φράσις».

Δύο νέοι Έλληνες συγγραφείς, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και ο Βασίλης Αμανατίδη, μιλούν απόψε για τους «οπτικούς» τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας μέσα από τεχνικές περφόρμανς, φωτογραφίες και βίντεο. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ), σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) διοργανώνει δύο συζητήσεις: η πρώτη έχει τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ – μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας» (Παρασκευή 10 Οκτωβρίου) και η δεύτερη  «Σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα (1954-2014). Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη» (Σάββατο 11 Οκτωβρίου).

Ακόμη, το Ελληνικό Περίπτερο φιλοξενεί την εκδήλωση «Θάνος Βλέκας, ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και η ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης», με αφορμή τη γερμανική έκδοση του ομώνυμου του βιβλίου του Παύλου Καλλιγά από τον Τόμας Πλολ, δημοσιογράφο και κριτικό (Παρασκευή 10 Οκτωβρίου), οργανώνει εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά με την Εμμανουέλλα Κακαβιά, και προβάλλει καθημερινά ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα (με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Δράμας).

Την ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη συντονίζουν το ΕΙΠ (Παράρτημα του Βερολίνου) και η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν η ΟΜΕΒΕ, η Εταιρεία Συγγραφέων, το Κέντρο Νέου Ελληνισμού και 11 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.