Ξεκινά η εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων


Αρχίζει η εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες αυξάνουν τα όρια ηλικίας έως και 17 χρόνια και μειώνουν από την 1η Σεπτεμβρίου τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μελετώνται νέες προτάσεις για θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 350 ευρώ. Παράλληλα, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου για μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί προβλέπουν ανακατανομή των κλιμάκων των επικουρικών συντάξεων, που σήμερα κυμαίνονται από 55 ευρώ έως και 900 ευρώ, με στόχο τη διάσωση της αυτονομίας των επικουρικών ταμείων. Με τα νέα δεδομένα θα προκύψει αύξηση στις χαμηλές συντάξεις και μείωση στις υψηλές. Τα κατώτατα όρια θα ενισχυθούν έως και 220% και τα υψηλά θα μειωθούν έως 60%. Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι μέσες συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Επιπλέον, μειώνονται οι παροχές ορισμένων κλάδων οι οποίοι εισπράττουν επικουρικές υψηλότερες σε σχέση με τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.