Οι αλλαγές σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, τεκμήρια


Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται επηρρεάσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά από φόρους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιοχές όπου η αντικειμενική αξία ξεπερνά ακόμη και το 50% πλέον της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Γλυφάδα στην Αττική. Σε αυτές αναμένεται μείωση κοντά στο 20%.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στις περιοχές με τιμή ζώνης 600 ευρώ οι τιμές αναμένεται να μείνουν ως έχουν. Την ίδια ώρα όμως θα ανέβουν οι τιμές στις περιοχές όπου οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν ψηλά, πάνω από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Όλα αυτά σημαίνουν αυξομειώσεις στους φόρους ακινήτων που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες θα φέρουν αλλαγές:

- Στον τρόπο υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης που υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής, ενώ υπάρχει και αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ για άγαμο και 250.000 για έγγαμους.

- Στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% ως 20% επί της αντικειμενικής.

- Οι αντικειμενικές κρίνουν και τον φόρο για τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και το ποσό είσπραξης από ενοίκια που υπολογίζονται στο 3,5% της αντικειμενικής του ακινήτου.

- Με βάση τις αντικειμενικές υπολογίζεται και το ΤΑΠ των δήμων στο 0,35%, ενώ και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα είναι στο 23% της αντικειμενικής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.