Οι δανειστές ζητούν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις


Σε εκκρεμότητα είναι αυτή τη στιγμή 120.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, 80.000 για κύρια σύνταξη και 50.000 για εφάπαξ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι με τους σημερινούς ρυθμούς απονομής συντάξεων και εφάπαξ, όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη φέτος ίσως χρειαστεί να περιμένουν ως και 5 χρόνια, ενώ η λίστα της αναμονής στο ΙΚΑ έχει φτάσει τους 24 μήνες.

Την ίδια ώρα έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι, παρά τις τεράστιες περικοπές των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για τις συντάξεις (πολύ πάνω του μέσου κοινοτικού όρου), με αποτέλεσμα οι εταίροι να ζητούν κυρίως λόγω του χρέους, να μειώσει η Ελλάδα τις δαπάνες για συντάξεις. Το ποσοστό αυτό ήταν 16,3% το 2013 και, με βάση τα σημερινά ποσά και την πορεία τους ως το 2030, το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 14%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ήδη στο 12%.

Παράλληλα με τις περικοπές, οι εταίροι ζητούν και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Έτσι, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας να φτάσει τα 67 έτη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.