Οι επιπτώσεις των capital controls


Κλειστές είναι από σήμερα και μέχρι την επόμνεη Δευτέρα 6 Ιουλίου οι τράπεζες, ενώ από τα ΑΤΜ θα μπορούν το αργότερο από αύριο να γίνουν αναλήψεις εώς 60 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά τράπεζα.

Η αναγκαστική αργία των τραπεζών για μια εβδομάδα αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν μόνο συντάξεις, γεγονός για το οποίο αναμένεται σχετική ανακοίνωση. Εξαιρούνται από τους περιορισμούς αναλήψεων οι τουρίστες, ενώ είναι άγνωστοι ακόμα αν και πώς θα καταβληθούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αύριο, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε να πληρώσουν.

Επίσης, γίνονται χωρίς περιορισμούς οι συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά πολλά καταστήματα ήδη δεν τις δέχονται, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι Έλληνες βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές κάρτες τους.

Παράλληλα, ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος αθέτησης υποχρεώσεων και οφειλών, που θα καταστήσει την αγορά κλινικά «νεκρή». Επίσης αναμένεται μεγάλη ύφεση στις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα στην κατανάλωση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ευθέως εκτεθειμένες και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους προσωρινά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.