Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή (περίπου 1,4 εκατ.).

Πρόκειται κυρίως για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%.Το δημοσιονομικό κόστος από την έκπτωση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία:

Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

Για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ για όσους έχουν ήδη καταβάλει τις 2 πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.