Ολοταχώς για ΑΟΖ!


«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Αυτό αναφέρουν στο Κοινό Ανακοινωθέν τους, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Κάϊρο, οι Πρόεδροι της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι επισπεύδονται προς όφελος των τριών γειτονικών χωρών οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Στο Ανακοινωθέν οι τρεις ηγέτες καλούν επίσης την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον, ενώ, παράλληλα, αναφέρονται στη δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη λύση των εντάσεων και την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι στη Σύνοδο τέθηκε το «θεμέλιο μιας πολυσήμαντης ιστορικής συνεργασίας», με στόχους την ενεργειακή συνεργασία, τον πόλεμο στην τρομοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν το θέμα των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος τόσο των λαών τους όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης τόνισαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της Αιγύπτου στη συνεργασία της με την Ε.Ε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.