Οργή Σαμαρά κατά Βρετανών για το δανεισμό Μαρμάρων του Παρθενώνα


«Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!» δήλωσε οργισμένος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή το δανεισμό του αγάλματος του θεού Ιλισσού (φωτογραφία) από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο Ερμιτάζ της Πετρούπολης.

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας» προσθέτει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι η πρώτη φορά που τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα φεύγει από το Λονδίνο και δανείζεται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στο ρωσικό μουσείο για τον εορτασμό των 250 ετών από την ίδρυσή του. Ο διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι χαρακτήρισε τον δανεισμό του ελληνικού αγάλματος ως το πιο σημαντικό έκθεμα που θα μπορούσε να έρθει στο μουσείο για αυτή τη εορταστική έκθεση και πρόσθεσε ότι ελπίζει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις του Ερμιτάζ με ελληνικά μουσεία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.