Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα χτυπάει την Ευρώπη


Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, έκανε την εμφάνισή του και στη Βρετανία από ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από τις περιοχές αυτές.

Ήδη, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία μετρούν 1.200 κρούσματα, από τα οποία επήλθε ο θάνατος σε 672, ενώ είναι άγνωστο αν έχει επεκταθεί η επιδημία σε χώρες, όπου εμφανίστηκε παλαιότερα, όπως Κονγκό, Γκαμπόν, Σουδά́ν, Ακτή Ελεφαντοστού́ και Ουγκά́ντα.

Για λόγους πρόληψης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το δικό μας Κέντρο Ελέγχου και Πρόκηψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνουν:

- Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές στη Δυτική Αφρική συνιστάται να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι πολύ χαμηλός, αλλά υπενθυμίζουν επισης πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο, κάτι που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες οφείλουν να προστατέψουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

- Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κάποιος φορέας και να μην νοσήσει.

- Από τη στιγμή που ο ιός μολύνει τον οργανισμό, χρειάζονται απλά 2 έως 21 ημέρες για να εκδηλωθεί η ασθένεια. Συνήθως χαρακτηρίζεται  από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

- Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι).

- Παρόλο που η μετάδοση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

Μέτρα για ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.

Σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα όπου αναφέρονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι.

Δεν ενδείκνυται ο προληπτικός έλεγχος για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αφρική ή μετανάστες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.