Ο κρυφός πόλεμος πίσω από τον Έμπολα


Ένας άγνωστος κρυφός πόλεμος φαίνεται να μαίνεται πίσω από την θανατηφόρα εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο.

Συγκεκριμένα, μια μέρα μετά την άρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει, κατά παράβαση των αυστηρών διαδικασιών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την έγκρισή του για την παραγωγή ενός νέου φαρμάκου κατά του Έμπολα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σε όλον τον κόσμο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα στελέχη του ΠΟΥ γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμη κι αν ο Πρόεδρος Ομπάμα έδινε την έγκρισή του, θα απαιτούντο πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια, για την παραγωγή του νέου φαρμάκου, συνεπώς δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην άμεση αντιμετώπιση του Έμπολα.

Πολύ σωστά ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει έγκριση για ένα φάρμακο που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, και, παράλληλα, πρόσθεσε ότι η αρχική αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία, ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο. Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία» τόνισε χαρακτηριστικό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού Έμπολα σε Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία, σύμφωνα με το CNN, ενώ ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.