«Έφυγε» ο Mr ΙΟΝ Ιωάννης Κωτσιόπουλος


Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν τη σοκολάτα, ο ιδιοκτήτης της ΙΟΝ Ιωάννης Κωτσιόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας σε όλους παρακαταθήκη την σοκολατοβιομηχανία του και τα αγαπημένα προϊόντα της.

Η ΙΟΝ πήρε το όνομά της πριν από 80 χρόνια από το «ίον το εύοσμο», το μενεξέ. Η σοκολατοποιία διαθέτει υγιή οικονομικά μεγέθη και ορισμένα από τα ισχυρότερα brands σοκολάτας και γλυκισμάτων. Πρόκειται για μια εταιρεία – πρότυπο για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Το 1930 μια ομάδα μετόχων φτιάχνει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Πέντε χρόνια αργότερα ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε ζαχαρωτά και ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος έγινε η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της. Μετά τον πόλεμο η εταιρία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της γρήγορα κυρίως λόγω της Σοκολάτας Αμυγδάλου ΙΟΝ, που λανσαρίστηκε το 1947. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο μέχρι χθες πρόεδρος της ΙΟΝ Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Αυτοί οι δύο επιχειρηματίες είχαν τον έλεγχο από κοινού της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας σοκολάτας. Η ΙΟΝ παραμένει, 85 χρόνια μετά την ίδρυσή της, στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.