Πέντε οι νεκροί στην Αμφίπολη!


Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι νεκροί της Αμφίπολης είναι πέντε, σύμφωνα με το πόρισμα των αναλύσεων που διενήργησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης: πρόκειται για μια γυναίκα άνω των 60 ετών, δύο άνδρες 35 έως 45 ετών και ενός βρέφους, ενώ προέκυψαν και στοιχεία για μία καύση πέμπτου νεκρού.

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά που συνθέτουν το πρόσωπο, και μία σχεδόν ακέραια κάτω γνάθο, μαζί με οστά ζώων.

Ο γυναικείος σκελετός ανήκει σε γυναίκα άνω των 60 ετών, με ανάστημα που εκτιμάται στα 157 εκ. Στο γυναικείο σκελετό φαίνεται ότι αποδίδονται τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο Καστά.

Τα οστά από το 2ο και το 3ο άτομο φαίνεται ότι ανήκουν σε δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών. Ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες φέρει ίχνη τομών στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης. Ο δεύτερος άνδρας έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου, κατάγματος στη δεξιά του κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2 και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.

Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο βρέφος. Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από 9 θραύσματα, κυρίως μακρών οστών, που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο.

Η γενική εικόνα εύρεσης των οστών δείχνει αναστάτωση από ανθρωπογενή επέμβαση, τόσο στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου του μνημείου όσο και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η μελέτη των ευρημάτων συνεχίζεται.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.