Παρακαλέσαμε το Ιράν να αγοράσει ομόλογα και αρνήθηκε!


Τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, για να προτείνει στο Ιράν την αγορά ελληνικών ομολόγων είτε μέρος του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψε σήμερα η στήλη «Στίγμα» της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Η προσπάθεια απέβη άκαρπη, διότι οι παράγοντες της ιρανικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε η τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή την “περιπέτεια”, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος» αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας Γιώργος Παπαχρήστος.

Επικεφαλής της ομάδας που ταξίδεψε ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού και σύμβουλος του υπουργού Νίκου Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η μετάβαση της αποστολής στην Τεχεράνη έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, δεδομένων των διεθνών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, σύμφωνα με το άρθρο.

Για τον σκοπό και τον στόχο της κυβερνητικής αποστολής στο Ιράν ο βουλευτής και τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ζητά να μάθει:

«Η συνάντηση -εάν πράγματι έγινε- δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο των Εξωτερικών. Ως άσκηση μυστικής διπλωματίας στη συγκεκριμένη οικονομικό-πολιτική συγκυρία, η συνάντηση εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας με σειρά άλλων κρατών αφενός εταίρων και /ή συμμάχων, αφετέρου χωρών της ευρύτερης περιοχής (λ.χ. Ισραήλ, Αίγυπτος, η συνεργασία των οποίων με τη χώρα μας είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή; Εάν ναι, ποια ήταν η σύνθεση  της ελληνικής αντιπροσωπείας και ποια της ιρανικής πλευράς; Ποιο ήταν το αντικείμενο των εν λόγω συνομιλιών; Ποιο το αποτέλεσμά τους;».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.