Πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζουν τον καρκίνο όσοι πιστεύουν


Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει ότι η ενεργή συμμετοχή των ασθενών στα τελετουργικά της θρησκείας, τους βοηθά στη μάχη που δίνουν με τον καρκίνο. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ψυχολογία τους.

«Τα μονοπάτια και οι διαδρομές είναι περίπλοκες. Ωστόσο όσοι καταφεύγουν στη θρησκευτική οδό προσαρμόζονται πιο αποτελεσματικά και εμφανίζουν καλύτερη φυχοσωματικότητα» λέει ο ψυχολόγος του ογκολογικού τμήματος της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γρηγόρης Οικονόμου.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, ασθενείς με ισχυρή πίστη είναι πιο συνεργάσιμοι, στις θεραπείες, ενώ ευεργετική είναι και η ένταξη σε θρησκευτικές ομάδες.

«Αν ο τρόπος της ψυχικής και κοινωνικής πλαισίωσης είναι η θρησκεία, είδαμε ότι όσο μεγαλώνει η υποστήριξη τόσο μειώνεται η κατάθλιψη των ασθενών» σημειώνει ο κ. Οικονόμου. «Ερευνες έχουν δείξει ότι η θρησκευτικότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη μείωση του πόνου ή την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν πρόκειται για θαύμα. Η εύρεση νοήματος στη ζωή, ενός καταφυγίου όπου αφήνεσαι στα δύσκολα, βοηθάει» τονίζει ο ίδιος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.