Πιο κοντά στην αναγέννηση της καρδιάς


Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν, Διευθυντή  του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανακάλυψαν πρόδρομα κύτταρα βλαστικού τύπου, τα οποία σχηματίζουν αποκλειστικά τον καρδιακό μυ. Αυτό φέρνει την επιστήμη ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της αναγέννησης μιας καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science» και αναφέρει ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν νέες θεραπείες που θα αναγεννούν τον μυ της καρδιάς. Οι καρδιές των θηλαστικών δεν έχουν μεγάλες ικανότητες αυτοεπιδιόρθωσης, σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος. Έτσι, οι επιστήμονες προσπαθούν να ενισχύσουν την ικανότητα αναγέννησης της καρδιάς εστιάζοντας στον τρόπο που η καρδιά αναπτύσσεται στο έμβρυο από βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύονται σε επιμέρους κύτταρα, όπως τα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα της καρδιάς.

Στόχος των ερευνητών είναι στο μέλλοννα εισάγουν καρδυομυοβλάστες σε καρδιές με κατεστραμμένα τμήματα ιστού, ή να αναπτύσσουν εργαστηριακά τμήματα καρδιάς, τα οποία στη συνέχεια να εμφυτεύουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν αποκλείεται η επιστημονική έρευνα να οδηγήσει και στην παρασκευή φαρμάκων, που θα βοηθούν καρδιές οι οποίες έχουν υποστεί νεκρώσεις, να παράγουν νέα καρδιομυοκύτταρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.