Πλειστηριασμοί ακινήτων και «κούρεμα» καταθέσεων στο δεύτερο πακέτο του Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου


Σήμερα τα ξημερώματα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο μέρος  των εφαρμοστικών μέτρων, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου, όπως έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συμφωνία για το νέο Μνημόνιοο των 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα με την Ευρωζώνη.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 900 σελίδες (!) και περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, κυριότερη των οποίων είναι ότι οι  πλειστηριασμοί των ακινήτων θα γίνονται, πλέον, με βάση τις εμπορικές αξίες τους και όχι τις αντικειμενικές αξίες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης. Σήμερα, ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου με αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τον ν. 1249/1982».

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμεύτεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου Κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, με την προστασία της πρώτης ή μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές στις τράπεζες.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία, που προστατεύει τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο και τράπεζα, αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in).

Η κοινοτική οδηγία για τις καταθέσεις “Bank Recovery and Resolution Directive” (BRRD) ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution). Με την οδηγία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο και τράπεζα. Την εγγύηση των καταθέσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), το οποίου, όμως, σήμερα τα αποθεματικά δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Με την εφαρμογή της BRRD τη διάσωση μιας τράπεζας με τη διαδικασία bail-in αναλαμβάνουν να πληρώσουν πρώτα οι μέτοχοι, και στη συνέχεια οι ομολογιούχοι και, αν χρειαστεί, οι καταθέτες που θα έχουν λογαριασμό πάνω από 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.