Ποίος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης;


Στα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών μελετών και των εργαστηριακών αναλύσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον.

Η ειδική ανάλυση του DNA θα γίνει στο Ινστιτούτο Βιομοριακών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του «Δημόκριτου», Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στο in.gr ότι η ανθρωπολογική μελέτη και οι εργαστηριακές αναλύσεις που θα δώσουν τη συνολική εικόνα για την ταυτότητα του νεκρού είναι διαδικασίες χρονοβόρες. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι απαντήσεις που μπορεί να δοθούν πιο άμεσα αφορούν στο φύλο, το ύψος και την ηλικία του νεκρού τη στιγμή του θανάτου.

Στην ερώτηση για το αν με τη μέθοδο του DNA μπορεί να διαπιστωθεί συγγένεια του νεκρού της Αμφίπολης με τον Φίλιππο Β’, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ολοκληρωθεί η δημιουργία της βάσης δεδομένων από τα ευρήματα της Βεργίνας, ώστε να μπορεί να γίνει η σύγκριση του DNA των οστών.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η χρονική περίοδος που έζησε και πέθανε ο νεκρός μπορεί να υπολογιστεί με απόκλιση 100-150 ετών, εκτός εάν εντοπιστούν άλλα στοιχεία, π.χ. ξύλο από το φέρετρο, οπότε και θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτίμηση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.