Προκαλεί για διχοτόμηση της Κύπρου ο Νταβούτογλου


«Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν, δυστυχώς, μία πρόσθετη πρόκληση. Η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζουν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της «συμφωνίας» αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» προσθέτους οι ίδιες πηγές.

«Δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια «δύο κρατών» είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες το βράδυ ο Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε ότι ή θα γίνει συνεκμετάλλευση των υδρογοναθράκων μεταξύ Κύπρου και κατεχομένων, ή θα γίνει διχοτόμηση της Κύπρου. «Αν οι Ελληνοκύπριοι λένε ‘οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκυπρίους, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

«Εάν μια χώρα υποψήφια για μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας μέλους, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε» απάντησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.