Προς μια οικονομία χωρίς μετρητά η Δανία


Η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να την οδηγήσει σε μια οικονομία χωρίς μετρητά, προτείνοντας χθες να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει επιβληθεί σε κάποια καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε ρευστό.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα αντί για μετρητά χρησιμοποιεί το MobilePay, μια εφαρμογή για smartphones με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και σε καταστήματα. Η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι σήμερα πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις πληρωμές με κάρτες.

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε από το 2016 την κατάργηση της νομικής δέσμευσης που βρίσκεται σε ισχύ για μια σειρά καταστημάτων, όπως βενζινάδικα, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων, να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.

Η συγκεκριμένη εισήγηση περιλαμβάνεται στη δέσμη των προεκλογικών κυβερνητικών προτάσεων, και αναμένεται να υπερψηφισθεί. Όπως υποστηρίζει το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet, με μια οικονομία απαλλαγμένη από τα μετρητά, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα για μέτρα ασφαλείας αλλά και το χρόνο δίνοντας ρέστα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.