Πρωτοφανής ήττα Ερντογάν – Ρυθμιστές οι Κούρδοι


Ηττήθηκε κατά κράτος το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, αφού χάνει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παίρνοντας περίπου το 40,8% των ψήφων και 254 βουλευτές, σε σύνολο 550. Αν και παραμένει το πρώτο κόμμα της χώρας, η ήττα του είναι εντυπωσιακή και ο Ερντογάν δεν προέβη σε καμιά δήλωση.

Αναλυτικά, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πήρε 40,8% (258 έδρες έναντι 327 που είχε), το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25,1% (132 έδρες έναντι 135), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος των Γκρίζων Λύκων 16,3% (81 έδρες έναντι 53) και το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, που για πρώτη φορά εισέρχεται στη Βουλή, 13,1 % (79 έδρες έναντι 35 εδρών που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από Κούρδους).

Έτσι, ρυθμιστής καθίσταται ο 42χρονος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγός του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP), γνωστός ως «κούρδος Ομπάμα», είδε το κόμμα του να μπαίνει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά, αφού το Σύνταγμα της Τουρκίας απαιτεί όριο 10% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά υποχώρηση για τον Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφερόταν ήδη ως υπερπρόεδρος. Τοποθετώντας το σχέδιό του να γίνει «σουλτάνος» στο επίκεντρο των εκλογών, τις μετέτρεψε σε προσωπικό δημοψήφισμα. Η απάντηση του τουρκικού λαού είναι συντριπτική. Ο Ερντογάν ονειρευόταν να έχει 400 βουλευτές και θα έχει 254. Ονειρευόταν να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να ενισχύσει τις εξουσίες του, αλλά δεν θα το πετύχει. Όχι μόνο τα σχέδιά του ματαιώνονται, αλλά και το άστρο του είναι φανερό ότι έχει αρχίσει να δύει… Καμιά σχέση με τον Ταγίπ του 2002, που μαγνήτιζε τα πλήθη μιλώντας για πλουραλισμό, ελευθερία και μεταρρυθμίσεις. Το 2015, οι λέξεις που δείχνει να προτιμά είναι «συνωμοσία», «τρομοκρατία» και «παράλληλες δομές». Ο αυταρχισμός του δεν έχει όρια», επισημαίνει η αρθρογράφος.Η Marie Jego της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.