Πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο


Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο πραγματοποιεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να επικοινωνήσει από κοντά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων και να σχηματίσει προσωπική εικόνα της κατάστασής τους.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης Λοβέρδου ήταν το ελληνικό σχολείο του Αργυροκάστρου, όπου οι τοπικοί άρχοντες, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι 250 μαθητές του σχολείου τον υποδέχθηκαν με λουλούδια, παραδοσιακές στολές και ελληνικές σημαίες.

Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε επίσης με τους διευθυντές των ελληνικών σχολείων στο αλβανικό δημόσιο και τους αποσπασμένους δασκάλους από το ελληνικό δημόσιο σε ιδιωτικά ελληνικά σχολεία της Αλβανίας. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από τον κ. Λοβέρδο περισσότερα βιβλία και σχολικά μέσα, καθώς και στήριξη και κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε αίθουσες διδασκαλίας και μίλησε με μαθητές κάθε ηλικίας. Τα παιδιά του Λυκείου επεσήμαναν στον κ. Λοβέρδο την αγάπη τους για τα ελληνικά Γράμματα και την Ελλάδα, αλλά και την επιθυμία τους να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητώντας ταυτόχρονα επέκταση των δικαιωμάτων φοίτησης στους ομογενείς, σε όλες τις ειδικότητες.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος μετέβη στο νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του Έπους του ’40, στο Βουλιαράτι, όπου κατάθεσε στεφάνι και απέτισε φόρο τιμής. Επόμενος σταθμός του Υπουργού ήταν η Δερβιτσιάνη, όπου παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Έλληνες μαθητές τού εκεί σχολείου.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, όπου φοιτούν κυρίως μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.