Ράμφος: «Ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στους άλλους»


Για τις ευθύνες των Ελλήνων για την κατάσταση όπου βρίσκεται η Ελλάδα, μίλησε ο ο γνωστός φιλόσοφος και συγγραφέας καθηγητής Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ. Ο κ. Ράμφος υπογράμμισε την έλλειψη υπευθυνότητας από τους Έλληνες: «Δυστυχώς, δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες. Το πρόβλημά μας είναι να μην αναλάβουμε ευθύνες και υπό αυτή την έννοια πρέπει να φταίει κάποιος άλλος».

Ο κ. Ράμφος τόνισε ότι «οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Τη στιγμή που μιλάμε για μια “λιτή ζωή με αξιοπρέπεια”, την ίδια στιγμή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Εχουμε πάρει στραβά την έννοια της αξιοπρέπειας. Αξιοπρέπεια δεν είναι η περηφάνεια, αλλά ο αυτοσεβασμός. Αξιοπρεπής δεν είναι κάποιος που ζητάει να τον φιλεύουν και να μην του ζητάνε λογαριασμό. Πόσο αξιοπρεπής είσαι όταν, προκειμένου να περάσεις καλά, αφήνεις να απολυθούν 1,5 εκατ. ιδιωτικοί υπάλληλοι για να μην θιγεί το Δημόσιο;» αναρωτήθηκε.

Ο γνωστός φιλόσοφος αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Ευρώπη. «Τον Ιούνιο θα δούμε… Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να κλείσει αυτό το εκκρεμές μνημόνιο» και προειδοποίησε για τις συνέπειες σε περίπτωση Grexit: Το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη αλλά κινούμαστε προς τα εκεί… Ο Τσίπρας συνδύαζε όμορφα την ιδεοληψία με την πραγματικότητα και τώρα ξαφνικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια άλλη πραγματικότητα. Εχει σταθερές πεποιθήσεις από τις οποίες δεν δείχνει να θέλει να απομακρυνθεί» πρόσθεσε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.