Σεβασμό στην ΑΟΖ της Κύπρου ζητά η ΕΕ από την Τουρκία


Η ΕΕ «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ». Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Αυτά είναι οι βασικές θέσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων της, τις οποίες παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντικαθιστώντας τον ασθενή Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, η Γερμανία έστειλε μήνυμα στήριξης στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι αναμένει από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποφεύγουν από την πλευρά τους να καταδικάσουν ευθέως τη στάση της Τουρκίας, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι να αναφέρει ότι «το αίτημα για αποφυγή εντάσεων το απευθύνουμε και σε Κύπρο και σε Τουρκία».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.