Σουλτς: καταστροφικό για όλους το Grexit


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι το Grexit θα είναι καταστροφικό και για τις δύο πλευρές, ιδίως για Ιταλία και Γαλλία, και ότι θα είναι αποκλειστική ευθύνη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επίσης, απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η ‘Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ. Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες . Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.