8η κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα πρόβλημα από τη διακοπή ρευστότητας της ΕΚΤ


«Η ρευστότητα των τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένη και με την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ρευστότητα, που διοχετεύει η ΕΚΤ στις τράπεζες, θα γίνεται μέσω του μηχανισμού ELA» αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη χθεσινοβραδινή αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα έναντι ρευστότητας από τις 11 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος στήριξης (Μνημόνιο), με αποτέλεσμα η πατρίδα μας να μην έχει πλέον την εγγύηση της Ευρώπης.
Με τη χθεσινή απόφαση η ΕΚΤ έκλεισε τη μία (τη φθηνότερη) από τις δύο παροχές ρευστότητας προς την Ελλάδα κατά 17 μέρες νωρίτερα από την 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξεως της δίμηνης παρατάσεως του Μνημονίου, μέχρι την οποία ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι θα παρέχει ρευστότητα.

Η 11η Φεβρουαρίου, προφανώς, επιλέχθηκε από την ΕΚΤ, γιατί εκείνη την ημέρα αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup και για την επομένη μέρα, 12 Φεβρουαρίου, έχει ήδη αναγγελθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Η απόφαση για διακοπή της φθηνής παροχής ρευστότητας (επιτόκιο 0,05%) από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα ήρθε μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για 15νθήμερη παράταση παροχής της έκτακτης υψηλού κόστους παροχής ρευστότητας (επιτόκιο 1,55%) μέσω του ELA, η οποία, πλέον, λήγει την 18η Φεβρουαρίου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προεκλογικά χαρακτήριζε πολύ διαφορετικά μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ, σε σχέση με σήμερα που είναι κυβέρνηση… Προφανώς, πρόκειται για άλλη μία από τις γνωστές κωλοτούμπες του…

Τα σχόλια έχουν κλείσει.