Συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο επιδιώκει το Ισραήλ


Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ θα πρέπει να προωθήσει συμμαχίες λόγω των γειτονικών ενεργειακών αποθεμάτων στη Μεσόγειο, αλλά και των ευρύτατων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή.

Αυτό καταγράφεται στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ και αποκαλύπτεται από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που τονίζει ότι η Τουρκία παρουσιάζεται στο νέο δόγμα ως «μία από τις πηγές προβλημάτων για το Ισραήλ.

«Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί τη σανίδα σωτηρίας που συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη και την Αμερική… Οι απειλές και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις περιφερειακές αναταράξεις, η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και η περίπλοκη πραγματικότητα, που προέκυψε μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, επιβάλλουν στο Ισραήλ να επιχειρήσει και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και εκτός αυτής, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Αφρική» αναφέρει το νέο ισραηλινό δόγμα.

Και προσθέτει: «Τρεις στρατηγικοί τομείς μπορεί να εντοπιστούν όπου το Ισραήλ θα ενδιαφερόταν να προωθήσει επίσημες και ανεπίσημες συμμαχίες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες βαλκανικές χώρες. Στη Μέση Ανατολή – Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες του Κόλπου. Τέλος, στη Ανατολική Αφρική, Αιθιοπία, Κένυα, Νότιο Σουδάν και Ουγκάντα (οι χριστιανικές ανατολικοαφρικανικές χώρες, που απειλούνται από τους φανατικούς Ισλαμιστές)».

Τα σχόλια έχουν κλείσει.